Складовете у нас са пълни с голямо количество зърно, което

...
 Складовете у нас са пълни с голямо количество зърно, което
Коментари Харесай

Затваряне на Черно море ще е пагубно за българската търговия

 
Складовете у нас са цялостни с огромно количество зърно, което би трябвало да се изнесе
Данаил Папазов е приключил Военноморското учебно заведение във Варна. Бил е капитан далечно корабоплаване и изпълнителен шеф на пристанище Варна. От 29 май 2013 година до 6 август 2014 година е министър на превоза. В момента изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Варна.
Цените на всички артикули потеглиха нагоре и не се знае къде ще се спрат Трафикът може да бъде следен от военни кораби Допуснати са няколко неточности на ферибота, който изгоря в Йонийско море - разрешили са на водачи да спят в тировете,което е неприемливо Засегната ще е цялата стопанска система, обвързвана с корабни партиди, споделя Данаил Папазов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Папазов, какво да чакаме да се случи с корабния трафик в Черно море след експлоадирането на войната сред Русия и Украйна?

- В момента единствено Азовско море е затворено. На там отива износът на някои български компании, които изнасят първични материали за стъкларската индустрия. Общо взето с Азовско море нямаме огромен проблем.

Проблемът ще настъпи при затваряне на Босфора и въвеждане на някакъв режим в Черно море. От това ще пострадат българските пристанища и българският експорт на зърно. Още повече, че сега, по моя информация, има доста количество зърно в складовете в България, което се възнамерява да се изнесе. Това ще бъде доста тежък удар. Да се надяваме, че няма да се стигне до толкоз огромна ескалация във войната и вероятно няма да бъде затворен трафикът на кораби.

- Каква е вероятността да бъде затворен Босфорът?

- Има и подобен вид. Той ще бъде най-пагубният за българската търговия и пристанищния бранш - корабоплаването от и за български пристанища. Но персонално аз се надявам, че чак до там се стига.

- За какво количество става дума?

- През българските пристанища, според от реколтата, постоянно е имало сред три и пет милиона тона. Тази година износът от последната годишна продукция досега е относително слаб. Има доста количество за експорт. Не мога да кажа какъв брой тъкмо.

- Има ли някакъв авариен вид за експорт на това зърно?

- Няма никакъв. Това са корабни количества. Представете си 40 000 тона какъв брой автомобила са. Няма по какъв начин да се изнесат. Освен това нашите доставки са основно за Северна Африка, както и за страни като Португалия. Изнасяме също зърно за Персийския залив. Там отива българското зърно и ще бъде невероятно да се достави.

- В какъв размер биха били загубите?

- Не мога да изчисля тъкмо, само че за пристанищния бранш ще бъдат огромни. Ще засегне цялата българска стопанска система, свързна с корабни партиди. Вносът на контейнери също ще бъде усложнен. Доста огромни ще бъдат загубите.

Но аз се надявам, че Босфорът няма да бъде затворен. Трафикът в Черно море може би ще бъде следен по някакъв метод от военни кораби. Аз персонално имам опит от Войната в Залива. Тогава имаше сташно доста военни кораби, контролираше се трафикът на корабите, докладваше се от къде за къде отиват. Но това не спря доставките от и за Персийския залив.

- От друга срана Русия и Украйна са водещ експортьор на зърно. Войната сред тях ще се отрази на международната търговия.

- Сигурно ще се вдигнат цените. Виждате какво става с нефта, с газта - всички артикули потеглиха нагоре и не се знае къде ще се спрат.

- Това обаче удря и българските консуматори...

- Естествено. На доста артикули им се покачва фрапантно цената и поради превоза. В една усложнена конюнктура, при която превозът не може да достави стоката бързо и качествено на потребителите поради политически или военни мероприятия, които нямат нищо общо с бизнеса, цените на всички артикули се повишават.

Когато тези артикули се  внедрят в българските магазини или пък се употребяват за в допълнение произвеждане на артикули в България, цената им ще бъде много по-висока.

- Войната вероятно ще се отрази и на туристическия бизнес по Черноморието. Може ли да се чака отлив на почиващи у нас поради воденето на военни дейсвия в региона на Черно море.

- Не имам вяра това да ограничи да вземем за пример румънските туристи, които идват в България, само че аз не съм експерт в туризма.

Туристическият бизнес, доколкото визира корабоплаването, с круизните кораби, няма да пострада трагично. По простата причина, че круизните кораби по-скоро са инцидентни в България. Дори и да не пристигна нито един не огромна драма, тъй като трафикът и в този момент е доста дребен.

- Обмисля се обаче Русия да бъде изключена от системата за разплащания SWIFT.

- Toва към този момент ще бъде доста тежко. Може да си представим газта по какъв начин ще се разплаща с " Газпром ". Да се надяваме, че бързо ще завърши спорът и ще можем да се върнем към естествения си живот.

- Като дълготраен капитан на транспортен съд имате ли преположение каква може да е повода за пожара на ферибота, който се възпламени в Йонийско море?

 -Навремето, когато аз бях заместник-директор на линията Варна-Новорусийск и Варна-Батуми, се превозваха тирове. Те нормално са на няколко етажа - няколко палуби. Абсолютно е неразрешено водачите да спят вътре в тировете.

Според мен първата неточност с ферибота в Йонийско море е, че заради неприятните хигиенични и други условия на този транспортен съд, са оставени някои водачи да спят в камионите. Имам информация от мой прочут водач, че са били в окаяно положение кабините, които са предлагани за спане. Затова някои водачи по някакъв метод са били оставени да спят в тировете. Според мен от там е тръгнал пожарът. Разбира се, това го споделям единствено като непряк наблюдаващ.

Имайте поради, че на един транспортен съд, който транспортира машини като тирове и леки коли, натоварени с доста артикули, е извънредно рисково, когато се възпламени някой камион. Защото не се знае с каква стока е претрупан - дали е елементарно горима, дали е с токсични газове, каква е температурата на горене на този товар. Според мен, някакъв подобен тир се е запалил. Това просто води до неспособност за изгасяне на останалата част. Наистина е доста тежка обстановката там. Не съм бил на място и не знам какво тъкмо се е случило, само че от моя опит мога да кажа, че това са няколко неточности.

Всички настояват, че корабът е бил проверяван скоро. Това е доста сериозен указател, който го е проверявал и аз не мисля, че там може да има пропуск.

Вече екипажът по какъв начин си е спазвал реда и откритите правила на кораба е напълно различен въпрос.

Предполагам, че следствието, което гръцките управляващите водят сега, ще каже каква е истината. Много мъчно е да се упреква и да се вземат решения, без да имаш информация.

- На корабите по принцип има строги противопожарни правила.

- Изключително са строги. Особено за фериботи, които транспортират и вагони и камиони. Както знаете, България също поддържа фериботни транспорти. Винаги ограниченията за пожаропасност са били от най-висока степен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР